Szülők tájékoztatása a 2014. évi tankönyvrendelésről

Tisztelt Szülők!

A jövő évi tankönyvek megrendeléséhez az idén is nagyon rövid időt enged meg az idevonatkozó jogszabály. A rendelhető könyvek listáját az iskolák csak április 10-én kapják meg a Tankönyvellátótól, így addig a tanárok sem tudnak dönteni arról, hogy melyik könyvből fognak jövőre tanítani. A szűk határidő miatt a diákok egyéni rendelését az iskola csak akkor tudja a Kellónak időben elküldeni, ha a szülők a kitöltött tankönyvigénylő lapokat még a tavaszi szünet előtt visszajuttatják az osztályfőnököknek. Így valószínűleg a kézhezvétel és a visszaküldés között csak egy vagy két nap fog rendelkezésre állni. Sajnos csak így remélhető, hogy elkerülhetőek lesznek a tavalyihoz hasonló problémák, például hogy bizonyos könyvek késve érkeznek meg. Ezért kérek mindenkit, hogy még időben nézzen utána, hogy melyik tankönyvre nem lesz jövőre szükség, mert például azt már az idősebbik testvér korábban megvette, és ezt figyelembe véve töltsék ki a tankönyvigénylő lapot. A lapokat a levelezőlistákon elérhető szülők e-mailben is megkapják, de az iskola honlapjáról is le lehet majd tölteni azokat.
 
A támogatásra jogosult szülőknek nyilatkozniuk kell a jogosultságról. Azok is töltsék ki a lapot a megfelelő helyen, akiknek nem jár kedvezmény. A nyilatkozatot a tankönyvigénylő laphoz csatolva kérjük visszaküldeni.
 
 

tovább »
2014.04.08

Mihályi Gyula terem

Szeretettel invitáljuk Önt a Ciszterci Szent István Gimnáziumba abból az alkalomból, hogy iskolánk kémia szaktantermét Mihályi Gyula tanár úrról, megyei szakfelügyelőről, iskolánk hajdani, nagy hatású tanáregyéniségéről nevezzük el, aki diákok generációival szerettette meg a kémiát.
Az esemény időpontja: 2014. április 11. 13.00 óra.
A megemlékezés egyben kiindulópontja kíván lenni egy nagyobb távú, összefogáson alapuló laborfejlesztésnek, amely gimnáziumunk természettudományos profiljának izmosodását szolgálja, amely a jövőben ezzel lehet „méltó régi nagy híréhez”! 

tovább »
2014.04.07

Ybl 200

Ybl Miklós (Székesfehérvár, 1814. ápr. 6. – Budapest, 1891. jan. 22.) a 19. század második felének legnagyobb hatású magyar építésze volt. Családja osztrák eredetű, Klosterneuburgból kerültek Fehérvárra. Apja jómódú székesfehérvári kereskedő, anyja Eiman Anna. A székesfehérvári ciszterci gimnáziumban, majd a bécsi Politechnikumban végezte középiskolai tanulmányait. Születésének bicentenáriuma alkalmából április 3-án adták át Budapesten az Ybl által tervezett, felújított Várbazárt, és tiszteletére országszerte, így Székesfehérváron is számos rendezvényt, kiállítást szerveznek.
A Ciszterci Szent István Gimnázium, egykori alma matere is megemlékezett róla, Berta Annamária tanárnő vezetésével a 9. b osztály állította össze a vetítéssel illusztrált pályaképet.
 

tovább »
2014.04.07

Áldott az emlékük

Emléktáblát szenteltünk fel 2014. március 26-án délután a Ciszterci Szent István Gimnázium falán az I. világháborúban elhunyt tanárok és diákok tiszteletére. A katonai tiszteletadás mellett lezajlott eseményen köszöntőt mondott főtisztelendő Dékány Árpád Sixtus zirci apát és dr. Cser-Palkovics András polgármester. A Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, illetve a gimnázium közös ünnepségén koszorúzásokra is sor került. 

tovább »
2014.03.27

Háromból hárman

 Az immár ötödik alkalommal megrendezett Fehérvári Versünnep mindhárom ciszteres indulója bekerült a verseny döntőjébe. Az erős, harmincegy fős mezőnyben a Kubik Anna színművésznő által vezetett zsűri előtt szépen helytállt Tőke Zsófia (12. c), Alföldi Áron (12. b) és Boros Bence (10.b). A felkészítők Csizmadia Gergely, Lacziné Kiss Mária és Ferenczy Noémi voltak. A döntőre sorsolás útján kiválasztott színész mentorok fogják felkészíteni a tanulókat.

tovább »
2014.03.25

Szent Gellért Ösztöndíj Pályázat

 A PPCHA Alapítvány 2014-ben is meghirdeti a Szent Gellért Ösztöndíj Pályázatot.
 
I. A PÁLYÁZATBAN RÉSZTVEVŐK KÖRE:
A pályázatban a katolikus intézményfenntartók által működtetett nevelési-oktatási intézmények és a KPSZTI pedagógiai szakmai szolgáltatását igénybe vevő nevelési-oktatási intézmények közül az általános iskolák, gimnáziumok, szakközépiskolák, szakiskolák és kollégiumok vehetnek részt.
II. A PÁLYÁZAT CÉLJA
A pályázat célja: az oktatási intézményekben ösztöndíj formájában rászoruló tanulók támogatása.
 
 

tovább »
2014.03.21

VÖRÖSMARTY MIHÁLY - EMLÉKPONT
megnyitása

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum meghívja Önt a
VÖRÖSMARTY MIHÁLY - EMLÉKPONT
megnyitására
2014. március 28-án, pénteken 15 órára
a Rendház (Fő u. 6.) épületébe
 
Az emlékpontot megnyitja:
Brückner Ákos Előd
O. Cist. plébános,
a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális vezetője
 
Az emlékpont megtekinthető:
szerdától péntekig 10-14 óráig, szombaton és vasárnap 10-18 óráig
 

tovább »
2014.03.21

Márciusi ifjak 2014-ben

A Fekete Sas szálló előtt tartottuk ünnepi megemlékezésünket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Idén a 10. b és 5. b osztály, valamint az alkalmi zenei együttesünk hozta közel az akkor történteket a diáktársakhoz, tanárokhoz és járókelőkhöz. Diákjainknak megható és emlékezetes műsort sikerült összeállítaniuk Lacziné Kiss Mária magyartanár, Szénásy Zoltán osztályfőnök, Dr. Sziráki Szilvia történelem tanár, valamint a zenészeket, énekeseket összefogó Molnárné Rádl Margit tanárnő és Moharos Sándor tanár úr segítségével. 

tovább »
2014.03.17

Ismét nálunk a kupa!

A Zrínyi és Gordiusz matematika versenyek nyolc évfolyamos gimnáziumoknak készített vándorserlege 2014-ben ismét hozzánk került. Ez résztvevő diákjaink közös teljesítményének eredménye: Angyal Péter (12.a, felkészítő Kovács Edit, Czecherné Friedl Angéla), Magyar Bálint (6.a felk. Temesvári Edit), Hoffer Kristóf (8.a, felk. Ferenczy Sándor), Mohl Máté (8.a, felk. Ferenczy Sándor), Pesti Ráhel (8.b, felk. Steurer Zsoltné), Juhász Albert Attila (5.a, felk. Dr. Tokodiné Ujházi Andrea). A vándorserleg legutóbb 2011-ben volt a miénk. 

tovább »
2014.03.14

Megújult a sekrestyénk

Az egyház szerepe felértékelődik a világban, ezért a magyar kormány meggyőződése, hogy a magára találó Európában új szerepük lesz az egyházaknak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Hölvényi György hétfőn, amikor átadták a székesfehérvári Nagyboldogasszony ciszterci templom megújult sekrestyéjét.
Hölvényi György hangsúlyozta, hogy a templom felújításának újabb szakasza nemcsak Székesfehérvár és a ciszterci rend ünnepe, hanem az egész nemzeté, hiszen olyan műemlék újult meg, amely egyedülálló az országban. Hozzátette: a táblaképek és a faragványok nemzeti kincsek.
 
Kiemelte: a táblaképeken lévő szentek példaképek, mert "a mindennapokban ember- és közösségszolgálattal élték meg hitüket". "Ma, értékeiben elbizonytalanodott korunkban szükség van ilyen példaképekre, ezért öröm, hogy kötelességet teljesítve hozzájárulhattunk a sekrestye megújításához" - fogalmazott.
 
Hölvényi György szavai szerint az egyház "hiteles erő, amely értékalapú közösségteremtő és -formáló erővel bír, és nem önmagára, hanem a társadalomra fordítja többletenergiáját".
 
Dékány Árpád Sixtus zirci apát közölte, hogy az államtitkárság 10 millió forinttal támogatta a rekonstrukciót, míg az áfát és a sekrestye mennyezeti freskóinak felújítását az apátság fizette.
 

tovább »
2014.03.10