Háromból hárman

 Az immár ötödik alkalommal megrendezett Fehérvári Versünnep mindhárom ciszteres indulója bekerült a verseny döntőjébe. Az erős, harmincegy fős mezőnyben a Kubik Anna színművésznő által vezetett zsűri előtt szépen helytállt Tőke Zsófia (12. c), Alföldi Áron (12. b) és Boros Bence (10.b). A felkészítők Csizmadia Gergely, Lacziné Kiss Mária és Ferenczy Noémi voltak. A döntőre sorsolás útján kiválasztott színész mentorok fogják felkészíteni a tanulókat.

tovább »
2014.03.25

Szent Gellért Ösztöndíj Pályázat

 A PPCHA Alapítvány 2014-ben is meghirdeti a Szent Gellért Ösztöndíj Pályázatot.
 
I. A PÁLYÁZATBAN RÉSZTVEVŐK KÖRE:
A pályázatban a katolikus intézményfenntartók által működtetett nevelési-oktatási intézmények és a KPSZTI pedagógiai szakmai szolgáltatását igénybe vevő nevelési-oktatási intézmények közül az általános iskolák, gimnáziumok, szakközépiskolák, szakiskolák és kollégiumok vehetnek részt.
II. A PÁLYÁZAT CÉLJA
A pályázat célja: az oktatási intézményekben ösztöndíj formájában rászoruló tanulók támogatása.
 
 

tovább »
2014.03.21

VÖRÖSMARTY MIHÁLY - EMLÉKPONT
megnyitása

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum meghívja Önt a
VÖRÖSMARTY MIHÁLY - EMLÉKPONT
megnyitására
2014. március 28-án, pénteken 15 órára
a Rendház (Fő u. 6.) épületébe
 
Az emlékpontot megnyitja:
Brückner Ákos Előd
O. Cist. plébános,
a Ciszterci Szent István Gimnázium spirituális vezetője
 
Az emlékpont megtekinthető:
szerdától péntekig 10-14 óráig, szombaton és vasárnap 10-18 óráig
 

tovább »
2014.03.21

Márciusi ifjak 2014-ben

A Fekete Sas szálló előtt tartottuk ünnepi megemlékezésünket az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Idén a 10. b és 5. b osztály, valamint az alkalmi zenei együttesünk hozta közel az akkor történteket a diáktársakhoz, tanárokhoz és járókelőkhöz. Diákjainknak megható és emlékezetes műsort sikerült összeállítaniuk Lacziné Kiss Mária magyartanár, Szénásy Zoltán osztályfőnök, Dr. Sziráki Szilvia történelem tanár, valamint a zenészeket, énekeseket összefogó Molnárné Rádl Margit tanárnő és Moharos Sándor tanár úr segítségével. 

tovább »
2014.03.17

Ismét nálunk a kupa!

A Zrínyi és Gordiusz matematika versenyek nyolc évfolyamos gimnáziumoknak készített vándorserlege 2014-ben ismét hozzánk került. Ez résztvevő diákjaink közös teljesítményének eredménye: Angyal Péter (12.a, felkészítő Kovács Edit, Czecherné Friedl Angéla), Magyar Bálint (6.a felk. Temesvári Edit), Hoffer Kristóf (8.a, felk. Ferenczy Sándor), Mohl Máté (8.a, felk. Ferenczy Sándor), Pesti Ráhel (8.b, felk. Steurer Zsoltné), Juhász Albert Attila (5.a, felk. Dr. Tokodiné Ujházi Andrea). A vándorserleg legutóbb 2011-ben volt a miénk. 

tovább »
2014.03.14

Megújult a sekrestyénk

Az egyház szerepe felértékelődik a világban, ezért a magyar kormány meggyőződése, hogy a magára találó Európában új szerepük lesz az egyházaknak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Hölvényi György hétfőn, amikor átadták a székesfehérvári Nagyboldogasszony ciszterci templom megújult sekrestyéjét.
Hölvényi György hangsúlyozta, hogy a templom felújításának újabb szakasza nemcsak Székesfehérvár és a ciszterci rend ünnepe, hanem az egész nemzeté, hiszen olyan műemlék újult meg, amely egyedülálló az országban. Hozzátette: a táblaképek és a faragványok nemzeti kincsek.
 
Kiemelte: a táblaképeken lévő szentek példaképek, mert "a mindennapokban ember- és közösségszolgálattal élték meg hitüket". "Ma, értékeiben elbizonytalanodott korunkban szükség van ilyen példaképekre, ezért öröm, hogy kötelességet teljesítve hozzájárulhattunk a sekrestye megújításához" - fogalmazott.
 
Hölvényi György szavai szerint az egyház "hiteles erő, amely értékalapú közösségteremtő és -formáló erővel bír, és nem önmagára, hanem a társadalomra fordítja többletenergiáját".
 
Dékány Árpád Sixtus zirci apát közölte, hogy az államtitkárság 10 millió forinttal támogatta a rekonstrukciót, míg az áfát és a sekrestye mennyezeti freskóinak felújítását az apátság fizette.
 

tovább »
2014.03.10

Vörösmarty háromszor

A Holnap után kulturális fesztivál keretében a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Vörösmarty Társaság és Vörösmarty Mihály alma matere, a Ciszterci Szent István Gimnázium képviselői vendégeskedett Nagyváradon, a Szigligeti Színházban. Iskolánk ebből az alkalomból reprezentatív kiállítást rendezett be a színház patinás kiállítótermében, és Czvikker Katalin igazgató asszonytól átvette a színház jubileumi emlékplakettjét.
 

tovább »
2014.03.03

Vértanú sorsú papok napja - 2014. március 8.

 A Szenttéavatási Kongregációnál két magyarországi vértanúügy van folyamatban. A ciszterci novícius, majd szombathelyi egyházmegyés pap, Brenner János, valamint a hét ferences szerzetes pere. A kivizsgálás időszakának fontos része, hogy tiszteletük egyre inkább elmélyüljön a hívek körében, ezért a szombathelyi püspökség, a ferencesek és a ciszterciek március 8-án közösen megrendezik a vértanú sorsú papok napját a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban és templomban.

tovább »
2014.03.03

Lelki nap

 Március 8-án lelki napot tartunk, ezzel készülünk a nagyböjtre. Az idei meghívottak ciszterci atyák. Az alkalom 14:00 órakor kezdődik a díszteremben, szentmisével zárul a ciszterci templomban. A szentmise kezdete: 18:00 óra.

tovább »
2014.03.03

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztünk

 Gimnáziumunk 11. b osztályának tanulói a kommunista terrort testközelből ismerő, elszenvedő kortársak beszámolóiból, szövegrészleteiből állították össze megemlékező műsorukat, amelyet február 25-én Vargha Tamás honvédelmi államtitkár beszédét követően adtak elő a székesfehérvári 56-osok terén.

tovább »
2014.02.26