Megújult a sekrestyénk

Az egyház szerepe felértékelődik a világban, ezért a magyar kormány meggyőződése, hogy a magára találó Európában új szerepük lesz az egyházaknak - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Hölvényi György hétfőn, amikor átadták a székesfehérvári Nagyboldogasszony ciszterci templom megújult sekrestyéjét.
Hölvényi György hangsúlyozta, hogy a templom felújításának újabb szakasza nemcsak Székesfehérvár és a ciszterci rend ünnepe, hanem az egész nemzeté, hiszen olyan műemlék újult meg, amely egyedülálló az országban. Hozzátette: a táblaképek és a faragványok nemzeti kincsek.
 
Kiemelte: a táblaképeken lévő szentek példaképek, mert "a mindennapokban ember- és közösségszolgálattal élték meg hitüket". "Ma, értékeiben elbizonytalanodott korunkban szükség van ilyen példaképekre, ezért öröm, hogy kötelességet teljesítve hozzájárulhattunk a sekrestye megújításához" - fogalmazott.
 
Hölvényi György szavai szerint az egyház "hiteles erő, amely értékalapú közösségteremtő és -formáló erővel bír, és nem önmagára, hanem a társadalomra fordítja többletenergiáját".
 
Dékány Árpád Sixtus zirci apát közölte, hogy az államtitkárság 10 millió forinttal támogatta a rekonstrukciót, míg az áfát és a sekrestye mennyezeti freskóinak felújítását az apátság fizette.
 

tovább »
2014.03.10

Vörösmarty háromszor

A Holnap után kulturális fesztivál keretében a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Vörösmarty Társaság és Vörösmarty Mihály alma matere, a Ciszterci Szent István Gimnázium képviselői vendégeskedett Nagyváradon, a Szigligeti Színházban. Iskolánk ebből az alkalomból reprezentatív kiállítást rendezett be a színház patinás kiállítótermében, és Czvikker Katalin igazgató asszonytól átvette a színház jubileumi emlékplakettjét.
 

tovább »
2014.03.03

Vértanú sorsú papok napja - 2014. március 8.

 A Szenttéavatási Kongregációnál két magyarországi vértanúügy van folyamatban. A ciszterci novícius, majd szombathelyi egyházmegyés pap, Brenner János, valamint a hét ferences szerzetes pere. A kivizsgálás időszakának fontos része, hogy tiszteletük egyre inkább elmélyüljön a hívek körében, ezért a szombathelyi püspökség, a ferencesek és a ciszterciek március 8-án közösen megrendezik a vértanú sorsú papok napját a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban és templomban.

tovább »
2014.03.03

Lelki nap

 Március 8-án lelki napot tartunk, ezzel készülünk a nagyböjtre. Az idei meghívottak ciszterci atyák. Az alkalom 14:00 órakor kezdődik a díszteremben, szentmisével zárul a ciszterci templomban. A szentmise kezdete: 18:00 óra.

tovább »
2014.03.03

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztünk

 Gimnáziumunk 11. b osztályának tanulói a kommunista terrort testközelből ismerő, elszenvedő kortársak beszámolóiból, szövegrészleteiből állították össze megemlékező műsorukat, amelyet február 25-én Vargha Tamás honvédelmi államtitkár beszédét követően adtak elő a székesfehérvári 56-osok terén.

tovább »
2014.02.26

Figyelem! Felvételizőknek!

A 4 évfolyamosok szóbeli meghallgatása 2014. február 26-27-én lesz! Az értesítőket 2014. február 18-án elsőbbségi levélként küldtük ki.
 

tovább »
2014.02.19

Hit pajzsa kitüntetés

Dr. Czike Imre János ciszterci szerzetes 
a „Parma fidei – Hit pajzsa” díj ez évi kitüntetettje!

kitüntetést Mádl Dalma asszony adja át
február 22-én, szombaton de. 11 órakor
Budapesten a Szent Imre Plébániatemplomban 
(Budapest XI. ker., Villányi út 25. – a Feneketlen tónál)

Laudációt mond: Prof. Dr. Bolberitz Pál atya

Közreműködik: 
a Ciszterci Szent Imre templom kórusa
Csányi Tamás karnagy vezetésével

Mindenkit szeretettel várunk!

"Üzenem minden fiatalnak, aki lelkében meghallja a hívó szót: "meg ne keményítsétek szíveteket, ha az Úr szavát halljátok!" Érdemes küzdeni, várni, nehézségeket elviselni a papi vagy szerzetes-papi hivatás érdekében." /Czike János OCist/
 

tovább »
2014.02.05

„Versenyben a jogokért” - fehérvári diákok sikere

Országos döntőben a Ciszterci gimnázium csapata

A „Versenyben a jogokért” elnevezésű nemzetközi Európai Uniós vetélkedő országos döntőjében képviselte Székesfehérvárt a Ciszterci Szent István Gimnázium. A 11. évfolyamosok által alkotott hat fős csapat: Laki Anett, Fekete Kristóf, Gula Miklós, Lengyel László, Rohály Dávid 11.a és Málits Tamás 11.b osztályos tanulók dr. Sziráki Szilvia történelem tanár vezetésével készültek és a 4. helyezést érték el.  

tovább »
2014.02.04

Imahét a Krisztus-hívők egységéért

Az ökumenikus imahéten szerdán a Budai úti református templomban Dékány Árpád Sixtus apát úr, csütörtökön a ciszterci templomban Bencze András evangélikus püspökhelyettes úr hirdetett igét.
Az iskola tanulóifjúsága kedden ugyancsak Bencze András nagytiszteletű úr valamint Berze János református lelkész úr, Ujfalussy Ottó és Brückner Előd Ákos atyák vezetésével, a kanadai keresztények által összeállított istentiszteleti rend szerint tartotta ökumenikus imaóráját.

tovább »
2014.01.24

Versenyben a jogokért

Iskolánk 11. évfolyamos csapata továbbjutott a Versenyben a jogokért elnevezésű, nemzetközi Európai Uniós vetélkedő országos döntőjébe. A döntő előzetes, kreatív feladata a régiónkat bemutató kisfilm elkészítése. Mivel a megtekintések száma az értékelés részét képezi, mindenkit kérünk, támogassa csapatunkat azzal, hogy megnézi a kisfilmünket. A csapat tagjai: Laki Anett, Fekete Kristóf, Gula Miklós, Lengyel László, Rohály Dávid 11.a és Málits Tamás 11.b osztályos tanulók. Felkészítő tanáruk: dr. Sziráki Szilvia tanárnő 

tovább »
2014.01.22