Erasmus+ találkozó Németországban

Erasmus+ találkozó Németországban
 December 11-én, egy hűvös napon utaztunk az Erasmus+ program zárótalálkozójára, a németországi Cloppenburgba. Az ott eltöltött hét során az Európai Kulturális Fővárosok témakörén belül a kultúrára, a fenntarthatóságra, a közlekedésre, az oktatásra, az egészségesebb élet feltételeire fókuszáltunk. Nagy izgalommal vártuk az indulást, mivel közülünk többen még csak első alkalommal utaztak repülővel.


 A fogadócsaládjaink vártak minket a brémai repülőtéren, itt elváltak útjaink, mindenki más vendéglátónál kapott szállást, ellátást. Hétfőtől péntekig workshopokban dolgoztuk fel a témákat, ami nagyon jól összekovácsolta a horvát, a német és a magyar diákokat. A közös tevékenység mellett tartalmas, beszélgetéseket folytattunk, azzal a céllal, hogy a pénteki zárónapon minden kiscsoport bemutassa az "Utópia” elnevezésű Európa Kulturális Főváros valamelyik programját, rendezvényét, alkotását. Egyúttal, kicsit betekinthettünk a horvát, továbbá német szokásokba, gondolkodásmódba, hétköznapokba. Sok időt töltöttünk a helyszínt adó német kisvárosban, amit alaposan bejártunk és láthattuk az ottani karácsonyi vásárt is. A hét során különösen három program volt a legemlékezetesebb. Az első a bremerhaveni Auswanderungsmuseum, ahol megtekinthettük a kikötővárosból kivándorolt emberek életét, adatait, betekintés nyertünk a hosszú és kalandos utazásukba. Aznapi következő programunk egy nagyobb város, Oldenburg karácsonyi vásárának meglátogatása volt. Rengeteg édesség, valamint kézműves termék volt itt megtalálható. Számomra a harmadik legnagyobb élményt a cloppenburgi Múzeumfalu megtekintése jelentette, ahol kézzel, lúdtollal, tintával régies stílusban írhattunk, és elmesélték nekünk az ezekhez szükséges anyagok gyártásának kezdeti módszereit, valamint a papír és elődeinek keletkezési körülményeit, történelmét. Ezen kívül bejártuk az egész múzeumfalut is.
A legtöbb esténk szabad volt, ekkor azt csinálhattunk, amit igazán szerettünk volna. Voltak, akik otthon maradtak, sütöttek, míg mások kisebb összejöveteleken találkoztak egymással.
Az utolsó napon bemutattuk, hogy az egyes csoportok az adott témában mire jutottak. A sok jó ötlet, az általunk elképzelt és megtervezett EKF programsorozat plakátokon, polisztirol modelleken, QR-kód leolvasóval vált láthatóvá. Az egyik csapat egy videót állított össze a rijekai, a székesfehérvári és a cloppenburgi találkozókról, bemutatva a közös tevékenységet és a sok szép élményt. A búcsúest során folyamatosan vetített kisfilmet bárki szabadon megnézhette. A vacsora után beszélgetéssel fejeződött volna be a program, ha nem kapunk értesítést arról, hogy a másnapi hazautazást az egyik repülőjáratunk törlése miatt egy nappal későbbre kell halasztani. Vendéglátóink nagy megértéssel vették ezt tudomásul és gondoskodtak a másnapi programjainkról. A hosszú, kissé kalandos hazatérés miatt fáradtan, de sok-sok szép élménnyel tértünk haza.
Kálmán Kinga
 
 
2023.01.25