Béketurné

Béketurné
 A Nem Adom Fel Béketurné egyik állomása volt a Ciszterci Szent István Gimnázium
 
Meghitt adventi ünnepség helyszíne volt november 30-án gimnáziumunk díszterme. Kiss Zoltán középsúlyos, értelmileg akadályozott fiatalember által hajtogatott origami darumadarakat kaptunk ajándékba, melyeket a Szent Kristóf Házból érkező vendégek és az iskola diákjai jelenlétében, egy szép műsor keretében Brückner Ákos Előd atya áldott meg.
 


 Zoli tíz magyarországi város közösségeihez akarta eljuttatni a kitartás, a béke és szeretet szimbólumát a Nem Adom Fel Béketurné keretében, amely november 24-én indult el Szegedről. A Nem Adom Fel Alapítvány közleménye szerint egy japán kislány, Szaszaki Szadako története hatotta meg a budapesti születésű, jelenleg a Csongrád-Csanád megyei Kiszomboron élő Kiss Zoltánt, hogy középsúlyos, értelmileg akadályozott fiatalemberként a jelenlegi nehéz, háborús időszakban a kitartásról, szeretetről, békéről példát mutasson embertársainak ezer darumadár hajtogatásával.
A japán hagyomány szerint, aki ezer darumadarat (curut) hajtogat, annak egy kívánsága teljesül. A hirosimai atomtámadást kétévesen, csodával határos módon túlélő Szaszaki Szadakónál 12 éves korában leukémiát állapítottak meg. A kislány ekkor elhatározta, hogy országának hagyományai szerint, gyógyulását kérve, ezer papír darumadarat hajtogat. Haláláig 644 origami daru készült el, a hiányzó, 356 darabot temetésére barátai hajtogatták meg.
Kiss Zoltánt az origami rejtelmeivel 16 esztendős korában Pásztor Zoltán ismertette meg. A japán papírtechnikát gyorsan megkedvelte, Szaszaki Szadako története pedig nagyon meghatotta. Ezért gondolta, hogy a japán mitológiában megjelenő, ezer esztendeig élő darumadár - amely a távol-keleti országban a becsület, a hűség és a béke jelképe - ezer példányát meghajtogatja.
A Nem Adom Fel Alapítvány, amelynek Kiss Zoltán is munkatársa, felkarolta a kezdeményezést, és elhatározta, hogy az ezer darumadarat a Nem Adom Fel Béketurnén eljuttatja tíz magyarországi városba. Száz-száz origami madarat visznek a béke, a kitartás és a szeretet jegyében különböző közösségeknek: iskoláknak, plébániai csoportoknak, börtönökben élőknek. A békezarándoklat - többek között - olyan városokat érint, mint Debrecen, Miskolc, Sátoraljaújhely, Budapest, Győr, Pécs. A turné résztvevői december 3-án, a fogyatékos emberek világnapján érkeznek vissza Szegedre, a Dóm térre.
Büszkék vagyunk arra, hogy teret adhattunk ennek a szép kezdeményezésnek, és bekapcsolódhattunk a Nem Adom Fel Alapítvány adventi békemissziójába.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2022.12.01