Tisztelgés emlékük előtt

 Királyaink érmeken – egyedi kollekció a Ciszterciben
 
Különleges előadást hallhatott Igari Antal közreműködésével a Ciszterci Szent István Gimnázium diákokból álló publikuma csütörtök délután. Az esemény apropóját azt adta, hogy itt lelt időlegesen új otthonára az a rendkívüli érmesorozat, amelyet a MÉE Fejér Megyei Alba Regia Szervezete 25 évvel ezelőtt, 1987-ben indított el. 


 Igari Antal éremszakértő, megyei főépítész tartott érdekes előadást a diákok nagy-nagy örömére.
Fotós: Nagy Norbert
A „Székesfehérváron koronázott, eltemetett királyok” néven elhíresült kollekció október eleje óta díszíti a nemrég átadott új közösségi teret az intézményben. Mint azt Igari Antal éremszakértő, megyei főépítész, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Fejér Megyei Alba Regia Szervezetének elnöke elmondta, a negyed évszázad alatt - a záró- és ráadás¬érmékkel együtt - 37 érme látott napvilágot, ezzel mintegy 55 uralkodónak állítva emléket.
A kiállított gyűjtemény egy része.
Fotós: Kecskés Zoltán
 
Előadásában kitért arra, hogy törekvésükkel a magyar uralkodók előtt szerettek volna tisztelegni a fehérvári kapcsolataik hangsúlyozásával. Továbbá kiemelte azt is, hogy a Királysor kollekció egy gyümölcsöző együttműködés eredménye, Fritz Mihály szobrászművésszel és Szabó Géza ötvös mesterrel. Ezen felül pedig egyebek mellett a diákok betekintést nyerhettek az érmék készítésének folyamatába, főbb jellemzőibe is.
A szervezet elnöke lapunknak kérdésére elmesélte, hogy a helyszín választásában az is közre játszott, hogy gyermekei szintén több éven keresztül koptatták a padokat ebben az épületben.
 
2022.11.08