Átadták a kibővített és felújított Ciszterci Szent István Gimnáziumot

Átadták a kibővített és felújított Ciszterci Szent István Gimnáziumot
Új sportcsarnokkal, 12 tanteremmel, valamint megújult tanári szobával, ebédlővel és díszteremmel bővült gimnáziumunk. Az 1939-ben átadott eredeti épületszárnyat kezdetben 500 tanuló befogadására tervezték, így időszerű volt a bővítés, hiszen azóta jelentősen megemelkedett a tanulóink száma. A híressé lett fehérvári ciszterci diákok: Vajda János, Vörösmarty Mihály, Ybl Miklós, Semmelweis Ignác és Klebelsberg Kuno utódai méltó körülmények között folytathatják tanulmányaikat, és vihetik tovább a nemzeti és keresztény ciszterci oktatás jó hírét.
A rohamosan növekedő létszám miatt szükséges lett az épületek bővítése. Az építkezést a magyar kormány megítélt 4,2 milliárd forintos támogatása tette lehetővé. A kivitelezési munkák nagyon jól haladtak, így általános megelégedésre – jóval határidő előtt – 2022. szeptemberben birtokba vehettük az iskola új épületszárnyait.
 
 


 A mindennapos testnevelés bevezetése indokolttá tette a sportcsarnok építését, a megnövekedett tanulólétszám, valamint a minőségi oktatáshoz szükséges csoportbontások pedig régóta igényelték a 12 új tanterem kialakítását. Nagy öröm, hogy újra van színpaddal is ellátott közösségi terme az iskolánknak, amely lehetőséget ad közösségi és művészeti programok megvalósítására, koncertek és színjátszó estek, kulturális és tudományos események megrendezésére. A díszterem mellett megújult az iskola konyhája és étkezője is: a ciszterci építészetre jellemző módon letisztult, visszafogott, formailag ötletes, a belső értékekre rávilágító tereket alakítottak ki az iskolában. A fenntartó Zirci Ciszterci Apátság ezzel párhuzamosan, saját forrásaiból igyekezett megújítani a régi épületszárny egyes részeit is, így lehetőség nyílt a közösen használt terek és a vizesblokkok felújítására.
 
A megújított és kibővített épületet október 5-én bensőséges, meghitt ünnepség keretében adták a fehérvári ciszterci tanároknak és diákoknak.
 
 
Megjelent cikkek az átadással kapcsolatban:
 
2022.10.06