CIPŐS DOBOZ AJÁNDÉKOK

 ÉS
SEGÍTSÉG KÁRPÁTALJÁRA ÉS FEHÉRVÁRCSURGÓRA A XIV. ÖKUMENIKUS ADVENTI JÓTÉKONYSÁGI ESTEN
 
Kárpátaljai Református Egyházkerület Idősek Otthona „Mandulafa” Alzheimer ház és a Kaszap István Katolikus- Ifjúsági és Szabadidőközpont (Fehérvárcsurgó) javára gyűjtöttek a pénteki XIV. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az est fővédnökei Spányi Antal katolikus megyés püspök és Steinbach József, református püspök voltak.
 


 A beregszászi Kárpátaljai Református Egyházkerület Idősek Otthona „Mandulafa” Alzheimer ház létrehozására nagy szükség volt, mert az Alzheimer-kórban szenvedők száma nagy arányban jelen van.
Az otthon 2018 február elején kezdte meg működését. A „Mandulafa” Alzheimer ház 13 férőhelyes, 80-85 éves nők és férfiak ellátásáról gondoskodnak.
 
 
 
A részlegen a betegek azt az állandó és szükséges kezelést, gondoskodást kapják meg, amely elengedhetetlen számukra. Fontos, hogy ebben a betegségben szenvedőket ne hagyják magukra, gondoskodjanak róluk. Ezt a gondoskodást azonban csak az adományokból tudják finanszírozni, mivel nincs állami keret a fenntartásra. Az est bevételének egyik felével az adakozók azintézmény üzemeltetéshez járultak hozzá.
 
 
A Kaszap István Katolikus Ifjúsági és Szabadidőközpont 2012 májusában nyitotta meg kapuit a fehérvárcsurgói római katolikus plébánia épületében.
Az intézmény szálláshely, lelkigyakorlatos ház, közösségi tér Fehérvárcsurgó szívében, a helyi római katolikus közösség és az ide látogató felebarátok örömére és épülésére. Az épület önköltségi áron üzemel, jelenleg évente közel hétszáz látogató fordul meg, akik több mint ezerötszáz vendégéjszakát töltenek itt. A legfontosabb feladatuk, hogy kisebb zarándokcsoportok fogadását megoldják, melynek érdekében az épület gépészeti rendszerének megfelelő szétválasztása szükséges, hogy néhány fő fogadása esetén ne az egész épületet kelljen fűteni. Az est bevételének másik felével az adakozók azintézmény üzemeltetéshez járultak hozzá.
 
A XIV. Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esten fellépett a Misztrál együttes, Sudár Annamária, a Ciszterci Szent István Gimnázium kórusa, Radics Éva vezényletével, Moharos Sándor tanár úr kíséretével, a Tálentum Református Általános Iskola kórusai.
Spányi Antal megyés püspök háláját fejezte ki, hogy ebben a rohanó világban, advent idején vannak olyan emberek, akik vállalnak áldozatot azért, hogy önzetlenül segítsenek és fáradhatatlanul megszervezték a mai estét is és vannak olyanok is, akik eljöttek és adományaikkal a rászorulókat támogatják.
 
„Bizonyára úgy van, ahogy az Úr Jézus mondta az Evangéliumban: szegények mindig lesznek, és mindig lesz arra módotok, hogy jót tegyetek velük. A ti dolgotok, hogy, amikor módotok van, akkor tegyétek meg ezt a jót. Ezt valljuk Jézus szavaiból és ennek akarunk itt ma is eleget tenni. Amikor az ember itt van és részese a gyerekek hangjának, a zenének, a versnek és a szép gondolatoknak a lelke nem csak megpihen, de meg is erősödik és jobban érzi az advent fényét és reményét, hogy eljön hozzá az Isten. Eljön és rendet teremt a világban.
A szeretetünkkel, a jó cselekedetünkkel, apró kis fény gyújtásainkkal az ő eljövetelét siettetjük, a szeretet országának közelségét.” - tette hozzá a főpásztor.
Az összefogás nagyon szép példáját élhettük meg városunkban ismételten, hiszen több, mint kétszáz cipős doboz ajándékot vittek a Pusztinai Magyar Házba Nagy Zoltán Péter, a Fejér Megyei Hírlap főszerkesztője és Deák Lajosné önkormányzati képviselő, mely ajándékokat a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Talentum, Református Általános Iskola, és a Kossuth Lajos Általános Iskola tanárai, diákjai, továbbá magánszemélyek készítettek. A csomagok a Városgondnokság és a Médiacentrum támogatásával jutottak el Pusztinába.
Az gála végén bejelentették, hogy rekord összegű, 927.000 forintos támogatás gyűlt össze a kedvezményezett szervezetek javára, a Ciszterci Szent István Gimnázium közössége 319.000 forinttal járult hozzá a támogatás összegéhez.
 
2020.01.07