20 éves a gyulafehérvári testvériskolai kapcsolat

 Az idei évben ünnepli 20. jubileumát iskolánk erdélyi testvériskolai kapcsolata a gyulafehérvári Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Líceummal.


 2019. május 17.-én, pénteken, este 6 óra után érkezett meg a gimnázium udvarára a gyulafehérvári diákok busza. 19 diák érkezett dr. Gál László igazgató, Ft. Farkas Ervin prefektus atya és Palai Rita osztályfőnök kíséretében. Rövid beszélgetés után a menzán került sor a vacsorára, amit Gyóni András címzetes igazgató készített a 9. c osztályos tanulók, valamint osztályfőnökük Teleki Mária tanárnő segítségével. Orosz Ágoston igazgató úr köszöntötte a vendégeket, majd a vacsora után minden Erdélyből érkezett tanulót beosztottunk egy-egy magyar diák családjába. Volt olyan család is, ahová 2 sőt 3 diák is kerülhetett. Kis-Pál Zsuzsanna tanárnő is 2 tanulónak adott szállást.
2019. május 18.-án egy rövid műsort hallgathattunk meg vendégeink előadásában, majd a székesfehérvári diákok egy szerényebb ajándékcsomagot adtak át a vendégül látott társaik számára. A műsor után megtekintettük a felújított könyvtárat, a biológiai szaktantermet és a 9. c osztály termét is.
 
 
Székesfehérvár testvérvárosa Gyulafehérvár, ezért az önkormányzatnál is fogadták a csoportot. Deák Lajosné képviselőasszony beszélt nekik városunkról, és megmutatta a Szent Korona másolatot valamint a limoges-i keresztet, amelyet székesfehérvári Bazilika felújítási munkálatai során találtak meg, és jelenleg az önkormányzat épületében őrzik.
Ezután a belváros nevezetességeit tekintettük meg: Vörösmarty színház, Országzászló tér, ciszterci templom és sekrestyéje, Országalma, Püspöki palota, II. világháborús harang, Kati néni szobra. 12 órakor meghallgattuk és megnéztük az órajátékot.
 
 Ebédre pizzát rendeltünk az iskolába, ennek lebonyolításában nagy segítségünkre volt Gizi néni. Majd közösen a város távolabbi látnivalóit kerestük fel: a Prohászka emléktemplomot és Kaszap István sírját, a Csúcsos-hegyen az Aranybulla emlékművet, a Bánya-tónál is megálltunk egy rövid időre, végül pedig a Bory várat kerestük fel. Majd este 18 órakor szentmisén vettünk részt a ciszter templomban. A szentmisét Ervin atya mondta, a gyulafehérvári diákok ministráltak és orgonáltak. Méltó befejezése volt ez a Székesfehérváron töltött napunknak.
 
2019. május 19.-én, vasárnap a reggeli órákban indultak haza iskolánk vendégei. Ősszel fogunk újra találkozni egymással, amikor iskolánk diákjai, tanárai és az önkormányzati képviselők közösen látogatnak Gyulafehérvárra a jubileumi évben.
A 9.c osztályból cserdiákot fogadtak: Czékmán Fruzsina, Juhász Emese, Kalincsák Sára, Kerti Levente, Kertész Mátyás, Kéray Máté, Knausz Réka, Magyarics Fanni, Major Benedek, Németh Anna, Szalay Alexandra, Szász Abigél, Zolnai Krisztina.
A program lebonyolításában részt vett: Gyóni András címzetes igazgató, Hódiné Jeges Mariann, Kis-Pál Zsuzsanna, Molnár Ferenc, Teleki Mária, Wasztlné Horváth Gabriella.
Mindenkinek köszönjük a munkáját és segítségét, mert egy rövid, de színvonalas programmal tudtunk ismét fogadni erdélyi vendégeinket!
Wasztlné Horváth Gabriella
 
 
 
2019.05.20