Nagyszerűen teljesített hazánk a kémia olimpián

Három ezüstéremmel és egy bronzéremmel térhetnek haza a magyar versenyzők a 46. Nemzetközi Kémia Diákolimpiáról, melyet idén július 20-a és 29-e között rendeztek Hanoiban.
Ezüstéremmel jutalmazták Borsik Gábort, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gimnázium tanulóját, Angyal Pétert, a székesfehérvári Ciszterci Szent István Gimnázium diákját, valamint a budapesti ELTE Radnóti Miklós Gimnáziumban tanuló Forman Ferencet. Bronzérmet kapott Sütő Péter, a fővárosi Szent István Gimnázium diákja.
A megmérettetésen országonként négy diák indulhat – idén összesen 75 ország csaknem 300 diákja vett részt. Bár a nemzetek között nincs verseny, a becslések szerint Hanoiban a 75-ből a huszadik hely környékén végezhetett a magyar csapat – közölte az MTI-vel kedden Magyarfalvi Gábor, a kémia diákolimpiai program koordinátora. A vetélkedőn a középiskolás tananyagra épülő elméleti és gyakorlati feladatokat kellett megoldani.
 


 A magyar csapat kéthetes szigorú válogatóját és előkészítőjét az ELTE Kémiai Intézete szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával. A résztvevőket a tanulmányi versenyek legjobbjai közül válogatták ki.
A Nemzetközi Kémia Diákolimpia egy középiskolások részére rendezett barátságos nemzetközi verseny, a Nemzetközi Természettudományos Olimpiák (matematikai, fizikai, kémiai, biológiai és informatikai) egyike. Célja többek között a tehetségkutatás, a tehetséggondozás, valamint a nemzetközi kapcsolatok kiépítése és javítása. Az olimpiát évente rendezik meg. Aranyérmet az összes versenyző 10 százaléka szerez, ezüst-, és bronzérmet kap a diákok 20, illetve 30 százaléka – olvasható az Olimpia.chem.elte.hu honlapon.
Magyarország alapító tagként 1968 óta megszakítás nélkül vesz részt ezen a versenyen. Mára a diákolimpia az egyik legtöbb országot megmozgató kémiai rendezvény lett.
 
2014.08.05