Ezüst és bronzérmet nyertek magyar diákok a Mengyelejev Diákolimpián

Ezüst és bronzérmet nyertek magyar diákok a Mengyelejev Diákolimpián
Forrás: MTI | 2014. 05. 19. 19:28:00
 
Idén négy magyar diák három ezüst és egy bronzérmet szerzett a Nemzetközi Mengyelejev Diákolimpián, amelyen Magyarország harmadik alkalommal képviseltette magát.
Borsik Gábor, az ELTE Apáczai Csere János Gimnázium diákja, Angyal Péter, a Ciszterci Szent István Gimnázium tanulója és Sütő Péter, a budapesti Szent István Gimnázium diákja nyert ezüstérmet, Forman Ferenc, az ELTE Radnóti Miklós Gimnázium tanulója pedig bronz éremmel tért haza - közölte a csapatot kísérő Magyarfalvi Gábor, az ELTE adjunktusa hétfőn az MTI-vel.
 


 Az egykori szovjet kémiaversenyek utódjaként zajló 48. Mengyelejev Olimpián összesen 104 versenyző vett részt a volt Szovjetunió területén kívülről is. A háromfordulós, egyhetes versenyen elméleti és laboratóriumi problémák megoldását várták el a résztvevőktől. A magyar diákok a tavalyi Nemzetközi Kémiai Diákolimpia válogatója alapján kerültek be a csapatba.
 
A megmérettetés három versenynapjából kettő elméleti: az első nap nyolc problémát kellett megoldani, a második nap pedig a kémia öt nagy területéről feladott 3-3 problémából területenként egy megoldást értékeltek. A verseny hivatalos nyelve az orosz és az angol, de a kísérők a verseny előtti néhány órában lefordíthatták a diákok anyanyelvére a feladatokat.
 
A feladványok között magyar vonatkozású kérdések is felbukkantak: szerepelt Winkler Lajos oldott oxigén meghatározása és a C-vitamin kémiája is.
 
A diákok válogatását és felkészítését középiskolai tanáraik mellett az ELTE Kémiai Intézete végezte.
2014.05.20