Sváb böjti szokások

A lelki napon, Húsvét elôtti Nagyhéten a tanulók és a német nyelvi munkaközösség tanárai -Babonics Marianna, Erdélyi Vanda, Kispál Barbara, Kovácsné Keresô Andrea, Lévayné Tálos Lívia- bemutatták a sváb böjti szokásokat és a sváb böjti konyhát.


 A rendezvényt az iskola diakjaiból álló -7.B osztály németes csortja- a „Rosmarin“ kamarakórus nyitotta meg Braun Bernadett karnagy vezetésével. Isztiméri gyûjtésbôl származó sváb dalokat hallhattunk.
Ezután Babonics Marianna prezentációjából megtudtuk, hogy kik is tulajdonképpen a svábok, honnan érkeztek, milyen szokásokat hoztak magukkal, milyen hagyományokat követnek az étkezési kultúrájukban, milyen böjti szokásokkal rendelkeznek és hogyan készülnek a Húsvétra ill. ünneplik azt.
A résztvevôk bemutatták néhány környék népviseletét is (pl. Mór, Pusztavám, Isztimér, Baranya), ill. a hétköznapjaikhoz, konyhájukhoz tartozó használati tárgyakat.
A rendezvény egyik fénypontja volt az ételbemutató volt.
Mindenki megkóstolhatta a sváb konyha finomságait.
A hagyományos Nussstangl, Kvircedl, Katzenpratzl, Smorn, Kaiserschmarn, Kartoffelknödel, Kartoffelpogatsche, Strudli, Pogatsche mellett nem hiányozhatott a tipikus böjti hagymás babsaláta és krumplisaláta sem.
Diákok és tanárok közösen, lelkesen együttmûködve valósították meg ezt a jól sikerült eseményt.
Babonics Marianna
2025.04.28