Ciszterci Lelkiségi Napok

A NÉGY CISZTERCI
gimnáziumban tanuló lányoknak
Kismaroson
 
Április 21-23. hétvégén ismét várjuk szeretettel azokat a 9-12. osztályos lányokat, akik szívesen ismerkednek komoly és játékos formában a ciszterci élet értékeivel.

tovább »
2017.03.30

Történelemversenyek

 A László Gyula Regionális történelemverseny döntőjében
3. helyezést ért el Szentkereszti Máté 12. a oszt. tan. Felkészítő tanára: Berta Annamária
9. helyezést ért el Bakter Veronika 11. c oszt. tan. Felkészítő tanárai: Somogyfoki Gáborné és Szabó Erika
 
 
A Cultura Nostra Kárpát-Medencei Történelemversenyen a 2. forduló után a legjobb 10 csapat közé idén is bejutott iskolánk egyik csapata.
A Pannonhalmán megrendezésre kerülő döntőben Pető Gábor és Orsik Péter 12. a osztályos tanulók, valamint Pupkay Árpád 11. a osztályos tanuló képviseli majd iskolánkat.
Felkészítő tanáruk: Berta Annamária
 

tovább »
2017.03.22

Glasperlenspiel Orszagos Német Nyelvi Verseny

 A Glasperlenspiel Orszagos Német Nyelvi, Országismereti és Kultúrtörténeti Versenyen
II. kategórában Rodrigues Hartyáni Ana Sofia 2. helyezést,
III. kategóriában Szentkereszti Máté 3. helyezést,
Berky Eszter 5. helyezést ért el.
Felkészítô tanár: Babonics Marianna
 

tovább »
2017.03.21

A Ciszterci Szent István Gimnázium csapata városi fordulót nyert

 Kodály Zoltán műveltségi vetélkedőt rendeztek pénteken
Székesfehérvár, 2017. március 17. (péntek) – Az országos Kodály Zoltán műveltségi vetélkedő városi fordulóját pénteken délelőtt rendezték az Alba Regia Szimfonikus Zenekar székházában. Székesfehérvárt a további megmérettetéseken a Ciszterci Szent István Gimnázium csapata képviseli.


tovább »
2017.03.20

Megemlékezések március 15-ről

A Fekete Sas Szálló előtt a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai a szabadság utáni vágy szimbólumává vált napról a történések emberi arcának bemutatásával emlékeztek meg. A történelmi cselekmények színpadszerű, interaktív megjelenítése mellett az ünnepi műsorban szóltak a Fekete Sas Kávézóban lezajlott eseményekről, illetve a Say család korabeli és a századokon átívelő, a gimnáziumhoz kötődő viszonyáról. Az emlékezés koszorúit Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Önkormányzat alelnöke, Róth Péter alpolgármester, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség nevében Viza Attila önkormányzati képviselő, valamint a gimnázium tantestületének és diákságának képviselői helyezték el. 

tovább »
2017.03.17

Ideiglenes felvételi eredmények

Ideiglenes felvételi jegyzék a 2017/2018 tanévre
A jegyzék az oldalon, a Felvételi menüponton belül található.
A végleges felvételi rangsor megjelenése a honlapon, és a jelentkezők értesítése 2017. április 26-ig történik meg.
 
 

tovább »
2017.03.09

Február 25.

 A Ciszterci Szent István Gimnázium 11.A osztálya a város és a megye közös ünnepségén adta elő műsorát a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapján, 2017. február 25-én, Székesfehérváron az 56-osok terén. Edward Grieg Peer Gynt című művéből az "Ase halála" című rész szólt bevezetésként, majd a történelmi felvezetést követően Nagy Gáspár "Öröknyár" és Lénárd Ödön "Hiszekegy" című verse hangzott el értő előadásban. Az áldozatok szenvedéséről Kassay Kázmér visszaemlékezése, a megküzdésről Oloffson Placid tanácsai szóltak. Műsorunk zárásaként az akkori rendszer ellenében megfogalmazott "Ha én rózsa volnék" Bródy-szerzeményt adták elő a diákok, gitáros kísérettel. A műsort Törő Gábor országgyűlési képviselő úr beszéde, majd koszorúzás követte. Iskolánk nevében Orosz Ágoston igazgató úr és Pupkay Árpád diákönkormányzati elnök koszorúzott.

tovább »
2017.03.07

Hamvazószerda

 HAMVAZÓSZERDA a nagyböjt első napja. Időpontja Húsvét előtt hat héttel van.
Idén: március 1.
Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap (a Nagyböjt). Mivel a régi böjti gyakorlat a Nagyböjt idején teljes hústilalmat írt elő a híveknek, ezért a Hamvazószerda előtti keddet a népnyelv Húshagyókeddnek, a Feltámadás ünnepét pedig Húsvétnak (= húsnak ismételt vétele) nevezte el.
 

tovább »
2017.02.28

Mohai tikverőzés

Iskolánk 5. évfolyamos tanulói részt vesznek a mohai tikverőzés hagyományos eseményén. 

tovább »
2017.02.27

A szóbeli meghallgatás időpontja csak a 4 évfolyamosok részére:

 2017. február 27. (hétfő), 2017. február 28. (kedd), 2017. március 1. (szerda)
(Minden jelentkezőt írásban kiértesítünk).
A felvételi eljárásban részt vevő tanulók ideiglenes sorrendjét (oktatási azonosító szám alapján) 2017. március 10-ig tesszük közzé az iskola aulájában és honlapján. A felvételi eljárás végleges eredményét 2017. április 26-ig küldjük meg a jelentkezőknek és az általános iskoláknak. A döntés ellen jogorvoslati eljárás indítható az intézmény fenntartójánál.
 
A hittan szóbelire a Lk 15, Lk 24, Mt 5-ből lehet felkészülni, valamint a legelemibb imák és az Apostoli hitvallás szövegét kérdezzük. Ez utóbbiakat az általános iskolai hittankönyvek függeléke vagy a Hozsanna énekeskönyv tartalmazza.
 
 

tovább »
2017.02.10